Dantel | Konular | Kitaplar

Kullanılan malzemeler-kumaş boyama 3

Kullanılan malzemeler
Kumaş boyamada kullanılan başlıca malzemeler kumaş, kumaş boyaları, fırça, parşömen kağıdı, palet, kasnak ve su kabıdır.


Kumaş: Boyamada kullanılacak kumaş her tür kumaş olabilir, fakat boyanın kalıcı olması isteniyorsa seçilen kumaşın naylon oranının az olması ve emici bir kumaş olmasına dikkat edilmelidir. Boyamaya başlamadan önce kumaş yıkanmalıdır.


Kumaş boyaları: Genel olarak kumaş boyaları adıyla geçen malzemeler çok çeşitlidir ve aralarında kumaşa uygulanan farklı karışımlar da bulunmaktadır. Boyaların tümü su bazlı kimyasal karışımlardır.
Öncelikle renklendirme amaçlı boyalara değinmek gerekir. Bu boyalar fırçayla kumaşa tatbik edilen, düz renk boyalardır. Kendi aralarında renk karışımları yapılarak farklı renk tonları elde edilebilir. Metalik ve opak boya olarak iki çeşidi vardır.Genel olarak her boyama uygulamasında kullanılır.

Yaldızlı boyalar, kenar konturlarda ve Maraş işi uygulamasında kullanılan boyalardır. Altın, gümüş, bakır rengi yaldızlı boyaların yanı sıra diğer renklerde de yoğun parlaklık veren yaldızlı boya çeşitleri de bulunur.
Kabartma boyası, kumaşa uygulandığı alanda kabarma sağlayan bir tür karışımdır. Fırçayla kumaşa sürülen bu boya, kuruduktan sonra tersinden ütülendiğinde kabarır.

Kleber adı verilen diğer bir karışımsa, oyma yapılacak ürünlerde kullanılır. Bir tür tutkaldır. Kesilen kumaş kenarlarının dağılmasını engeller. Oyulacak alanların kenarına kumaşın tersinden fırçayla sürülür.
Boyutlu boyalar ise, ince uçlu tüplerdedir ve bu ince uçlardan sıkılarak kumaş üzerine kontur çekmede kullanılır. Bu boyaların, yaldızlı ve düz, her rengi mevcuttur.

Boyamanın kalıcı olması için, kullanılacak boyaların kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.


Fırça: Kumaş boyamada kullanılan fırçalar diğer boyama türlerinde kullanılan fırçalardan farklıdır. Mili metrik ölçüleri vardır. Bu fırçalar inceden kalına doğru 0, 00, 000, 1, 2 ve 3 olarak numaralandırılmışlardır. Desende boyanacak alan genişse veya çekilecek kontur kalınsa, kalın uçlu bir fırça, dar bir alan boyanacaksa veya ince kontur çekilecekse ince uçlu bir fırça seçilmelidir. Fırçaların uzun ömürlü olması için her kullanımdan sonra su kabında yıkanması ve kurulanması gerekir.


Parşömen kağıdı: Dayanıklı ve hafif saydam olan bu kağıt, kumaş boyamaya başlarken kullanılacak ilk malzemelerden biridir. Uygulanacak desen, önce örnek üzerinden parşömen kağıdına kurşun kalemle çizerek kopyalanır daha sonra kumaşa aktarılır.


Palet: Kullanılan boyalarda farklı renkler elde etmek için boyaların üzerinde fırça ile karıştırıldığı levhanın adıdır.


Kasnak: Kasnak, kumaşın içine yerleştirildiği, kumaşı gergin ve sabit tutan âletin adıdır. Genelde ipek, tafta veya saten gibi kumaşların boyama esnasında kaymasını engellemek için kullanılır.


Su kabı: Su kabı, içindeki suyla fırçayı her kullanımdan sonra yıkamak için kullanılır

İSMEK