Dantel | Konular | Kitaplar

boyama

Kumaşa Desen Geçirme Teknikleri

Özellikle el sanatları boyama nakış vs yaparken deseni kumaşa geçirme,yapılan işin güzel ve kaliteli olmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Kumaşa düzgün olarak geçirilmeyen bir desenin düzgün bir şekilde işlenmesi yapılması mümkün değildir.

Deseni, kumaş cinsi ve işleme tekniği göz önüne alınarak değişik teknikler yardımı ile kumaşa geçirmek mümkündür.

İşlemede kullanılan desen geçirme teknikleri şu şekilde sıralanabilir.

1. Deseni Çizerek Kumaşa Geçirmek: Bu çizim tekniği özellikle açık renk, tüysüz ve düzgün dokunuşlu kumaşlarda başarı ile uygulanır. Keten, poplin, terikoton, patiska, opal, terilen, yün tela, ödemiş ipeği vb. kumaşlar örnek olarak verilebilir.Bu kumaşlarda deseni kumaşın üzerine koyarak çizeriz. Ayrıca şifon, organze, organtin, tül gibi yumuşak, ince ve şeffaf kumaşlarda deseni kumaşın altına koyarak çizebiliriz.

Türleri-kumaş boyama 6

Türleri
Kumaş boyama uygulama türleri aplike, çini işi, kilim deseni, Türk işi, Çin iğnesi, Maraş işi, şablon, beyaz iş, boyutlu boyama şeklindedir. Genelde kumaş boyama teknikleri, makine ve el nakışı desenlerinden esinlenilerek ortaya çıkarılmıştır.

Teknikleri-kumaş boyama 5

Teknikleri
Kumaş boyama teknikleri aşamalar halindedir, elin yatkınlaşmasını sağlamak amacıyla öğrenilen tekniklerin belli bir öncelik sırası vardır. Ve bu sıra takip edilmelidir.

Kontur Tekniği: Kumaşa aktarılan desendeki tüm çizgi ve damarların fırçayla, taşırmadan ve kalemle çizercesine düzgün bir şekilde boyanması işlemidir. Kontur tekniği desen ne şekilde olursa olsun uygulanması gereken ilk tekniktir.

Her dönemde renkli kumaşlar-kumaş boyama 4

Eski çağlardan bu yana bilinen türlü boyama teknikleri vardır. İlk çağda Anadolu ve Mısır uygarlıklarında çeşitli boyaların kullanılarak kumaşların renklendirildiği, Orta Çağ’da ise Batı Avrupa ülkelerinde kullanıldığı bilinmektedir. İnsanların tanıdığı ve ilk kez Uzak Doğu ülkelerinde kullanılan boyaysa çivittir. Sonraki dönemlerde özellikle yünlü pamuklu dokumaların boyanmasında önemli gelişmeler görülmüş fakat 18. yüzyıla kadar boyacılıkta kullanılan teknikler, yüzyılımızın başında yeni tekniklerin bulunmasıyla değerini yitirmiştir.

Kumaş boyama nedir?-kumaş boyama 1


Kumaş boyama nedir?
Kumaş boyama sanatı, her türlü desenin, figürün fırça ve boya yardımı ile kumaş üzerine aktarılması işlemidir. Kumaş boyama işlemi boyayı tutabilecek, naylon karışımı fazla olmayan her tür kumaşa uygulanabilir.

Kullanılan malzemeler-kumaş boyama 3

Kullanılan malzemeler
Kumaş boyamada kullanılan başlıca malzemeler kumaş, kumaş boyaları, fırça, parşömen kağıdı, palet, kasnak ve su kabıdır.


Kumaş: Boyamada kullanılacak kumaş her tür kumaş olabilir, fakat boyanın kalıcı olması isteniyorsa seçilen kumaşın naylon oranının az olması ve emici bir kumaş olmasına dikkat edilmelidir. Boyamaya başlamadan önce kumaş yıkanmalıdır.