Dantel | Konular | Kitaplar

Filografi Tekniği Nedir


Filografi tekniği ve sanatı da birçok güzel sanatımız gibi tarihe karışmaya yüz tutumuş sanatlardan..İsmek tarafından üsküdarda sevenlerine kursu verilen filografiyi bakın ustası nasıl anlatıyor "Çiviyle Telin Aşkı Filografi"

38 yıllık can yoldaşı Saim Devrilmez feryat ediyor: “Varlığını bilen yok, filografi ölüyor…” TEK’ten emekli bir elektrikçi olan Saim Devrilmez, bu sanata hobi olarak başlamış ve konu hakkında hiçbir eğitim almamış. “Zaten ülkemizde bu alanda eğitim veren bir yer yok, yıllarca kendi kendimi geliştirdim, ilk yaptığım eser bir İngiliz katalogunda gördüğüm kraliçe Elizabeth’in tacıydı.” diyor. 150 yıllık Üsküdarlı olduklarını ifade eden Saim Devrilmez, ilk sergisini de burada açmış zaten. Ayrıca İstanbul dışında Antalya ve Bursa’da da sergi çalışmaları olmuş.

“Bu sanat benimle mezara gitmesin diye 2 yıl önce insanlarla paylaşmaya başladım.” diyen Devrilmez, şu anda Üsküdar Kültür Merkezi’nde 2 aylık periyotlar halinde düzenlenen filografi dersleri veriyor. Yurtdışından da öğrencileri olduğunu ve hala görüştüklerini söyleyen sanatçı, yabancıların bu konuya daha ilgili olduklarını, bir Rus öğrencisinin 1 haftada filografi sanatını öğrendiğine dikkat çekiyor. ABD’de, psikolojik tedavi sağladığı için evlere verildiğini söyleyen Devrilmez, filografinin ruh dinlendirici etkisini de ortaya koyuyor. Saim ustanın öğrencileri şu anda İSMEK’te filografi dersleri veriyorlar.

Yaptığı eserlerin çoğunu hediye ettiğini anlatan sanatçı, zihnindeki filografi ile ilgili projelerinden şöyle bahsediyor: “Fakir muhitlerde, iş alanı olmayan insanlara bu sanatı öğreterek üretime geçmelerini sağlayabiliriz. Deprem bölgeleri için de aynı şeyi düşündüm. Hem ruh dinlendirici etkisi var, hem de kazanç sağlanabilir ama ön ayak olan kimse yok, çünkü kimse filografiyi tanımıyor. Bu sanat, turistlerin çok ilgisini çekiyor. İhracata da girilebilir ki Japonya bu işi yapıyor.” Öğrencilerinden de sattığı panolarla, sakatlara tekerlekli iskemle alan ve eğitime destek sağlayanların olduğunu ifade eden Devrilmez, asla sipariş üzerine çalışma yapmıyor. Bunun bir gönül işi olduğunu söylüyor. Devrilmez’in ideali, son 5 yıldır panolarına taşıdığı hat yazısıyla, Yunus gibi büyük ustaların sözlerini Türkçe olarak bu sanatla buluşturmak…
Dilek CAN