Giysileri uzun yıllar kullanma önerileri
Her kumaşın özellikleri birbirinden farklı olduğu için kıyafetlerinizi uzun yıllar kullanmak istiyorsanız, yıkamadan ütülemeye kadar tüm işlem aşamalarına dikkat etmeniz gerekiyor. İşte uzun ömürlü kıyafetler için birbirinden önemli ipuçları…
Uzun ömürlü giysiler için kıyafetlerinizi kullanırken ve özellikle de yıkarken bazı ayrıntıları bilmeniz gerekiyor. Bu bilgiler sayesinde hem giysileriniz uzun ömürlü olacak hem de gereksiz masraflardan kurtulacaksınız.
Yıkama
Kıyafetlerinizi yıkanmadan önce, çok fazla kirlenmesine izin vermeyin. Giysilerinizin yıkanmadan önce, her zaman havalandırılmış ve kuru olmasına özen gösterin. Ceplerini boşaltın, düğmelerini çözün ve yakalarını kaldırın. Çamaşır makinenizi gereğinden fazla doldurmayın. Hiçbir zaman belirtilen en üst ısılarda yıkamayın.
Elde yıkama
İlk yıkamalarda giysi renk verebilir ve su boyanabilir, dolayısıyla ilk yıkamada giysinizi diğer giysilerle bir arada yıkamayın. Elde yıkamayı her zaman soğuk su ile yapın ve önceden suya bastırmayın. Giysiyi suya sokmadan önce sabun veya deterjanın tamamen çözülmüş olmasına dikkat edin. Giysiyi çitilemeyin, nazikçe yıkayın. Daha sonra deterjanı gidene kadar iyice durulayın.
Kuru temizleme
Ağır giysilerinizi deforme olmamaları için katlayın. Eğer giysiniz renkli ise doğrudan güneş ışığına ve rüzgâra bırakmayın. Eğer kapalı mekânda bir çamaşır askısında kurutulacaksa, mekânda hava akımı olmasına özen gösterin. Örgü giysilerinizi düz bir yüzeye serilmiş havlu üzerinde kurumaya bırakın, güneşe asmayın, kalorifer üzerine sermeyin. Deforme olabilecek giysilerinizi formlarının bozulmaması için gererek serin.
Çamaşır suyu kullanımı
Çamaşır suyu kullanmadan önce lütfen giysinizin bakım etiketinin de yazan bilgileri dikkatlice okuyun. Yalnızca soğuk su kullanın ve çamaşır suyunda en fazla bir saat bırakın. Demir, bakır ya da pirinç kap kullanmayın.
Ütüleme
Ütülenecek giysilerinizi bakım etiketlerindeki talimatlara göre grupladıktan sonra en düşük ısı derecesi ile ütülemeye başlayın. Yüksek ısı derecesinden daha düşük ısı derecesine geçmek için bir kaç dakika bekleyin. Giysilerinizi hafif nemli iken ütülemeye özen gösterin. Ütünüzü soğumaya bırakmadan önce altına yapışmış olabilecek herhangi bir artığı nemli bir bez ile temizleyin.
Doğal kumaşlar
Yün: Yüksek ısıda yıkandığında çeker ve eğer asılarak kurutulursa deforme olur. Keçeleşmeye ve sararmaya eğilimlidirler.
Pamuk: Yüksek ısıda yıkandığında çeker, ütüye dayanıklıdır. Renkli ise ilk yıkamada tek başına olmasına dikkat edilmelidir. Sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır.
Keten: Daima elde ve soğuk su ile yıkanmalıdır. Çok sıcak su ile yıkanmamalıdır. Ütülenmeye dayanıklıdır. Kırışma eğilimi çok yüksektir. Serin tutar ve dokunuşu yumuşaktır. Kire karşı çok dayanıklıdır.
İpek: Çok yüksek ısıda ve santrifüjlü makinede yıkanmaz. Düşük ısıda ve buharsız ütülenmelidir. Dayanıklıdır, çok hafiftir. Terlemeye ve çitilenmeye karşı hassastır.
Suni kumaşlar
Asetat, Rayon ve Viskoz: Deforme olmamaları için santrifüjlü makinede yıkanmamalıdırlar. Dokunuşları oldukça yumuşaktır ve renk dayanıklılıkları yüksektir. Nem emme özellikleri düşüktür, kolay yanabilir ve statik elektrik taşırlar.
Sentetik kumaşlar
Polyester, Naylon ve Lycra: Isıya karşı çok duyarlıdırlar. Bu kumaşlar ılık su ile yıkanmalı ve düşük ısıda buharsız ütülenmelidirler. Fazla kırışmazlar ve renk dayanıklılıkları oldukça yüksektir. Kolayca yanabilirler ve statik elektrik taşırlar.
Verilen bilgiler kompozisyonu saf olan kumaşlar için geçerlidir. Karışımlar söz konusu olduğunda her kumaşın yüzdesi öğrenilerek bakım yapılmalıdır. Bu tür kumaşlar çamaşır makinesinde ayrı yıkanmalıdır.
Konular
- Door Bell Transformer How To Locate - ask jackie how to grow broccoli
- Heloise How To Clean Cement Sidewalks - how often to seal driveway
- Directions On How To Do Cornrows - household circuit how to
- Hard Boil An Egg How To - how is music related to geometry
- Bakırcılık Sanatı
- Filografi Sanatı Nedir?
- Filografi Sanatı Nasıl Yapılır
- Filografi Sanatı Örnekleri
- Türk Çini Sanatı
- Osmanlı Çini ve Keramik Sanatı
- Çini Sanatı Teknikleri
- Sır Altı Tekniği
- Sır Üstü Tekniği
- Minai tekniği
- Tezhip
- Tezhip Sanatı
- Türk Tezhip Sanatı Tarihi
- Osmanlı Seramik Sanatı Tarihi
- Türk Keramik Sanatı
- Osmanlı Keramik Sanatı
- Mum Yapma Sanatı Video
- Cam Boyama Sanatı Tarihi
- Cam Boyama Vitray Teknikleri
- Mozaik Vitray Yapımı
- Macunlu Vitray Yapımı
- Kurşunlu Vitray Yapımı
- Boyalı Vitray Yapımı
- Tifany Vitray Yapımı
- İstanbul Halkeğitim Kursları
- İstanbul Zeytinburnu Haleğitim Merkezi