ipek boyama
İpek Boyama Nedir?
Farklı tekniklerde uygulanabilen İpek boyama bir tür kasnak çalışmasıdır.
Malezya dilinde nokta, noktalamak, resim çizmek anlamına gelir kumaş deri veya kağıt süslemede kullanılan bir usuldür. Bu usulle yapılan boyamaya BATİK denir. Doğu kaynaklı olan bu usul Avrupa’ya Hollandalılar tarafından getirilmiştir.
Önceleri sadece mumla çalışılan bu sanat daha sonra çeşitli teknikler geliştirilerek, çalışıldığı malzemenin adını almıştır. İlk çalışma şekli mumlu batik olup sonradan tuzlu batik, bağlama batik, ve guttalı batik gibi şekilleri olmuştur. Sıkça çalışılan guttalı batik olup ipek boyama diye de tanınır. İpek boyama normalde kasnakta çalışılan bir boyama şeklidir. Boyanın ana maddesi guttadır.
İpek Boyama Teknikleri
İpek Boyama yapmanında bir kaç farklı teknigi mevcuttur.
Suluboya tekniği ipek boyama
Kasnağa gerilen kumaşı kalın bir fırça yardımıyla ıslatırız. Deseni oluşturan ana renkleri verip birbirleri ile kaynaşmasını sağladıktan sonra kurumaya bırakırız. Kuruduktan sonra deseni oluşturan hatları çok ince fırça ile şekillendirebiliriz. Bu şekillendirmeyi koyu renk ipek boyası veya metilik boyalarla yapabiliriz.
İpek Boyama Nasıl Yapılır?
İpekli kumaşlarda boyama işlemi mutlaka kasnak kullanılarak yapılır. Kasnağa düzgün bir şekilde (en ve boy ipliklerine dikkat edilerek) gerilen kumaşın altına, yağlı kağıda koyu renk kalemle çizilmiş desen yerleştirilip iğnelenir. İpek boyası akıcı ve ışığı geçirme özelliğine sahip olduğu için boyanacak satıhların birbirinden ayrılması ve renklerin birbirlerine girmesini önlemek için kontur çekilmesi gerekir. Desen, değişik ipek kontur çeşitlerinden bir tanesi ile plastik bir tüp yardımıyla kumaşa geçirilir.