el sanatlari
Saraçlık Sanatı
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biride saraçlıktır..Peki nedir saraçlık?
Araba koşumları, binek veya çeki at takımları, eyer, semer gibi bütün takımların deri ve meşinden olan kısımlarını yapma ve tâmir etme işi, sanatı. Meşin ve deriden çeşitli eşyâlar yapanlara saraç bu sanata ve işe saraçlık; bu şekildeki sanat sâhiplerinin (erbâbının) toplu hâlde bulundukları yerlere saraçhâne ismi verilmektedir.
El Sanatları Nedir
Bir çok bölümü olan El sanatları programının amacı, el sanatlarımızı yok olmaktan kurtarmak, teknolojiden yararlanarak el sanatlarımızı geliştirecek profesyonel elemanlar yetiştirmektir. El sanatları teknikerleri, halk eğitim merkezlerinde, orta öğretimde, çıraklık eğitim merkezlerinde öğretmen; özel sektörde, tekstil alanında tekniker olarak görev alabilirler.
Programın Amacı: El sanatları programının amacı, el sanatlarımızı yok olmaktan kurtarmak, teknolojiden yararlanarak el sanatlarımızı geliştirecek profesyonel elemanlar yetiştirmektir.
İpek Boyama Teknikleri
İpek Boyama yapmanında bir kaç farklı teknigi mevcuttur.
Suluboya tekniği ipek boyama
Kasnağa gerilen kumaşı kalın bir fırça yardımıyla ıslatırız. Deseni oluşturan ana renkleri verip birbirleri ile kaynaşmasını sağladıktan sonra kurumaya bırakırız. Kuruduktan sonra deseni oluşturan hatları çok ince fırça ile şekillendirebiliriz. Bu şekillendirmeyi koyu renk ipek boyası veya metilik boyalarla yapabiliriz.
İpek Boyama Nasıl Yapılır?
İpekli kumaşlarda boyama işlemi mutlaka kasnak kullanılarak yapılır. Kasnağa düzgün bir şekilde (en ve boy ipliklerine dikkat edilerek) gerilen kumaşın altına, yağlı kağıda koyu renk kalemle çizilmiş desen yerleştirilip iğnelenir. İpek boyası akıcı ve ışığı geçirme özelliğine sahip olduğu için boyanacak satıhların birbirinden ayrılması ve renklerin birbirlerine girmesini önlemek için kontur çekilmesi gerekir. Desen, değişik ipek kontur çeşitlerinden bir tanesi ile plastik bir tüp yardımıyla kumaşa geçirilir.
Kumaşa Desen Geçirme Teknikleri
Özellikle el sanatları boyama nakış vs yaparken deseni kumaşa geçirme,yapılan işin güzel ve kaliteli olmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Kumaşa düzgün olarak geçirilmeyen bir desenin düzgün bir şekilde işlenmesi yapılması mümkün değildir.
Deseni, kumaş cinsi ve işleme tekniği göz önüne alınarak değişik teknikler yardımı ile kumaşa geçirmek mümkündür.
İşlemede kullanılan desen geçirme teknikleri şu şekilde sıralanabilir.
1. Deseni Çizerek Kumaşa Geçirmek: Bu çizim tekniği özellikle açık renk, tüysüz ve düzgün dokunuşlu kumaşlarda başarı ile uygulanır. Keten, poplin, terikoton, patiska, opal, terilen, yün tela, ödemiş ipeği vb. kumaşlar örnek olarak verilebilir.Bu kumaşlarda deseni kumaşın üzerine koyarak çizeriz. Ayrıca şifon, organze, organtin, tül gibi yumuşak, ince ve şeffaf kumaşlarda deseni kumaşın altına koyarak çizebiliriz.